Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Diş Hekimliğini Sonsuza Dek Değiştirecek 6 Yeni Teknoloji

  • Anasayfa
  • Haberler
  • Diş Hekimliğini Sonsuza Dek Değiştirecek 6 Yeni Teknoloji
Diş Hekimliğini Sonsuza Dek Değiştirecek 6 Yeni Teknoloji

Diş Hekimliğini Sonsuza Dek Değiştirecek 6 Yeni Teknoloji

Ağrılı prosedürler, ağız içine rahatsız edici bir şekilde yerleştirilmiş aletler, parlak bir ışık altında oturmak… Diş hekimi ziyaretleri her zaman birçok hasta için korku kaynağı olmuştur.

Yıllar boyunca diş hekimliğinde hastanın kaygısını hafifletmeye yardımcı olabilecek bir çok teknolojik gelişmeler oldu. Bu teknolojiler mevcut prosedürleri geliştirmek ve hastaların her ziyarette kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olmak için geliştirildi…

Ultrason Teknolojisi

Ultrason teknolojisinin tıbbi tarafta yapabileceği harika şeyleri gördüyseniz, diş tarafında ne bekleyeceğinizi biliyorsunuzdur. Diş hekimliğinde ultrason çözümleriyle amaç, dişlerin ve çenenin ayrıntılı 3D görüntülerinin yanı sıra görüntüleme için radyasyon içermeyen bir seçenek sunmaktır. Ultrasonlar, şu anda mevcut olan birçok 2D ve 3D görüntüleme çözümüne bir alternatif sunabilir.

Ancak, ultrasonların en büyük dezavantajı görüntü çözünürlüğünün çok yüksek olmaması. Diş hekimliğinin talep ettiği çözünürlük ve doğruluğu elde etmek için ultrasonların uzun bir yol kat etmesi gerektiği de bir gerçek.

Yine de, yeni atılımlar, ne olacağına dair ipuçları sunuyor. Hamile kadınların fetal ultrasonlarında yaygın olarak görülen “3D” ultrason teknolojisi, ultrason görüntülemenin ne kadar ilerlediğini gösteriyor. Bu tür bir ilerleme devam ederse, ultrason görüntülemenin çürük tespiti, dijital izlenimler, görüntüleme ve daha fazlası için popüler bir yöntem haline gelmesi olası.

3D Baskı Teknolojisi

3D baskı dişçilik dünyasını, özellikle model yapımı, mumlama, cerrahi kılavuzlar ve daha fazlasını geliştirdiği laboratuvar pazarında fırtınaya maruz bıraktı.

3B baskı teknolojileri diş hekimlerinin maliyet, hız, doğruluk veya diğer faktörler açısından yapabileceklerini büyük ölçüde değiştiriyor. Diş hekimliğine 3D baskısından daha yıkıcı bir teknoloji gelmeyebilir ve bu noktada gördüğümüz şey muhtemelen gelecekten bir ipucu.

Robotik

Bu yılın başlarında, özellikle implant vakaları ve implant yerleşimleri için doğru ve kesin ağız cerrahisi sağlamak üzere dental implant cerrahisi için tasarlanan ilk robot FDA tarafından onaylandı.

Şu anda, cerrahi robotlar tıp alanında kendi başlarına geliyor ve bu yeniliklerin diş hekimliği için belirgin etkileri var. Cerrahi robotların amacı, görünüşte daha iyi bakım, daha az invaziv prosedürler ve iyileştirilmiş iyileşme süreleri sağlayarak ameliyatlar üzerinde daha hassas kontrol sağlamaktır. Bazı araştırmacılar tamamen eller serbest ameliyatlarla deneyler yapmaya başladılar bile.

Bir robot kolu aracılığıyla bir doktora kesin kontroller sağlayan endo (kanal tedavisi) prosedürlerini hayal edin. Belki de robotik sonunda basit, tek kuronlar için tamamen otomatik bir sistem oluşturmak için de kullanılabilir. Veya mikro robotlar, büyük bir ekip ve cerrahi bir ameliyat gerektiren minimal invaziv, ofis içi prosedürler için kullanılabilir.

Sanal Gerçeklik

Muhtemelen, son birkaç yıldır sanal gerçeklik (VR) ile ilgili haberlerde sıkça görüyorsunuz. Bilim kurgu filmlerinde onlarca yıldır popüler olsa da, artık popüler bir teknoloji olarak kendi başına geliyor – Facebook 2014 yılında VR şirketi Oculus’u 2 milyar dolara satın aldığında, Oculus’un teknolojisinin bir oyun değiştirici olarak yaygın olarak algılanmasıydı. . Şimdi, üç yıl sonra, Oculus’a HTC Vive, PlayStation VR ve VR’yi oturma odasına getirmek için tasarlanmış diğer hibrid sistemler katıldı. Ancak VR oyun potansiyeli açık görünse de, diş hekimliğinin VR’den öğrenecek çok şeyi var.

Klinisyen tarafında, VR eğitimi hem dişhekimliği okulunda hem de sürekli eğitim kurslarında dişhekimliği profesyonellerinin eğitiminde devrim yaratabilir. Bir kürsüdeki bir PowerPoint sunumunu ve konuşmacıyı izlemek yerine, klinisyenler sanal bir dünyada en son dental çözümlerle nasıl çalışacaklarını öğrendikleri için bir uzmanın talimatı altında gerçekten “uygulamalı” hale getirmek için VR sistemini kullanabilirler. Veya hijyenistler ve dişhekimliği ekibinin diğer üyeleri, gerçek bir hasta olmadan yeteneklerini geliştirmek ve farklı ergonomik tekniklerle deney yapmak için VR eğitimini kullanabilirler. Herhangi bir dişhekiminin en son teknoloji ve teknikleri test etmesi için sanal bir laboratuvar sağlar.

Ve elbette, hastalar herhangi bir prosedür sırasında ameliyattan tamamen çıkmak için VR’yi kullanabilirler. Sanal gerçeklik tamamen sürükleyicidir ve en ürkütücü diş hastalarının bile dikkatini dağıtmaya yardımcı olabilir.

Yapay Zeka

Yapay zekanın ne kadar hızlı geliştiği hakkında bir çok öngörü var. Ancak yapay zeka zaten birçok alanda kullanılıyor ve önümüzdeki yıllarda diş hekimliğini muhtemelen etkileyecektir.

Dijital diş hekimliğinin ortaya çıkmasıyla dişhekimleri artık 3D görüntülerden hasta dosyalarına, ağız içi taramalara vb. Kadar önemli miktarda veri toplamaktadır. Bu veriler klinisyen ve dişhekimi ekibinin günlük işlerinde yardımcı olur, ancak yapay zekanın sanal “ellerinde” daha da yararlıdır. Kendi zekasını öğrenmek ve geliştirmek için inşa edilmiş bir sistem, büyük miktarda veriyi tarayabilir, analiz edebilir ve anlamlandırabilir. Daha sonra tedavi seçenekleri önerebilir, sorunları ve sorunları ortaya çıkmadan tahmin edebilir ve planlanan herhangi bir ilaç veya prosedürün diğer sağlık endişelerine ve daha fazlasına müdahale etmemesini sağlayabilir.

Yapay zeka, sonuçta görüntülerin tanılarına ve analizine (2D veya 3D) yardımcı olmak için de kullanılabilir. Çürük tespiti daha da otomatik hale gelebilir ve öğrenme bilgisayarları, diş hekimlerinin teşhis görüntülerini görüntülerken ve potansiyel tedavileri planlarken potansiyel tehlikeleri belirlemelerine yardımcı olabilir.